Badawya Vip –Вдигаща адреналина екскурзия из Арабската пустиня с ATV, джипове и езда на камили

27.03.2020г.
Badawya Vip –Вдигаща адреналина екскурзия из Арабската пустиня с ATV, джипове и езда на камили Това беше първата екскурзия по моята програма, тъй като първо кацнахме в Хургада имахме време първите два дни от престоя си да разгледаме курорта и да се потопим в уникалната арабска атмосфера, дух и гостоприемство на египтяни и Египет. Самата екскурзия започва различно между 10:30 – 11ч се събираме в лобито на хотела, където екскурзоводите започват разпределяне кой, къде и с кой ще пътува. Пътуването дo базата на Badawya трае около 20-на минути, придвижването става с 8 месни джипове, а гледката която се открива пред очите- спира дъха ни. По радиото звучат игриви ритми, а гостите пляскат в такт и усмивките не слизат от лицата ни.

 
 
В базата на Badaway се прегрупираме, запознаваме с програмата за деня, който иска може да изпие нещо студено или да се освежи. Част от местните представители дават кратка информация как да закрепим шаловете си така, че да се предпазим от нежеланият пясък в очите и лицето, а и нали трябва да изглеждаме по-добре за снимките. Когато всички са готови потегляме навътре към пустинята.

 
 
Първата спирка от приключение започва с ATV разходка. След кратък инструктаж за безопасност всеки избира дали да кара сам или в компания, наредeни в колони по двама започва шеметна надпревара. През цялото време колоните се водят от професионалисти, които веднага с усмивка помагат на всички (дори и ако по-погрешка загазите ATV-то си повече от 2 пъти). Разходката трае около 20-30 минути в една посока, спираме за фото пауза и после още 20-30 минути надпревара в другата посока.
Втора спирка е с мини джипове, но се кара по 1. Отново се започва с кратък инструктаж и пристягане на жилетки. Колоната е една, а скоростта вее шалчетата и косите ни.
 
 

Преминаваме все по-навътре, достигайки лагера на бедуините. Веднага погледа ни грабват стадата от камили завързани наоколо и тръпнещи туристи които искат да се докоснат то тези така причудливи животни. Всеки получaва време за кратка разходка с камила и фото пауза (ако имате възможност дайте на бедуините да ви направят снимки, повярвайте ми тези хора са по-креативни и от най-доброто селфи или камера, специалисти са в улавянето на точният момент и спомен). Имаме време за кратка обиколка из селото, а после пием топъл чай, докато гида ни Теодор разказва за живота, историята и нравите на бедуините. Интересен факт, въпреки по изолираният им начин на живот няма бедуински вожд без телефон и джип.
 
 


Друга част от бедуинското селище е така наречената „Аптека“ – колиба пълна с пустинни рози, различни билки и ръчно изработени накити.
 
В друга колиби ни очаква жена от племето, която приготвя арабски хляб , а ние нетърпеливи си чупим от нея, любопитни за нови вкусови изживявания..
 
Следобяд се връщаме в базата където ни очаква късен обяд или ранна вечеря, отрупани маси с храна чакат прегладнелите авантюристи. В малко предверие откриваме голяма шведска маса отрупана с безмесни ястия, а до нея на друга маса има гриловано месо, за всеки по нещо. Настаняваме се на малки ниски масички отрупани с възглавнички и доволно похапваме.
 


След като всички са си хапнали и пийнали, с нови сили се отправяме в друга част на базата където ни очаква невиждано досега шоу. Първи е Факир лежащ на постелка от пирони, след него богина на танците ни потапя в красотата и магията на бели денс спектакъл с участници от публиката. Ред идва и на традиционни танци с тояги и светлинното шоу на дервишите, думи няма да се опише красотата, силата на духа и дисциплината с която тези хора, пресъздават творчеството си.

Архив новини
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН