Луксор, градът в Египет пълен с история и мистика

01.04.2020г.
Луксор, градът в Египет пълен с история и мистика        В предишната статия, която беше за Райският остров, загатнах за едно ново изживяване. Бих казала, че точно него очаквах най-много и с нетърпение.

   Сборен пункт 04.20 сутринта пред хотела, все още сънени и тръпнещи от любопитство да се докоснем до едни от най-причудливите и внушителни творения на древните египтяни се отправяме с екскурзовода на нашият автобус Стоян Мирчев за Луксор и Карнак, Египет.

   Признавам си трансфера беше дълъг около 6 часа на отиване. Първата ни почивка беше при едно крайпътно заведение. Представете си едно павилионче за кафе и бърза закуска заобиколени от щендери с дрехи (Тук ще вметна, че местните продавачи буквално те придърпват от вратата и почва едно омайване и пазарене. В началото е малко странно и неприятно, но със сигурност се свиква с тях).


   Та не може да не минем и без конфузна ситуация (хах, сещам се и сама се смея). В това крайпътно заведение имаше и тоалетна, като на входа и имаше едно момче, което събираше пари - познато нали ? Бяхме аз и моя приятелка, като си платихме по 1
$, но докато се редяхме за кафе познайте, какво видяхме?!  Момчето пуска две жени за 1 $ :D Е сещате ли се… ? Добре помагам, започнахме да се пазарим с въпросното момче, че не е бил честен и сме видели, какво прави. След около 5 минути пазарене, ами бяхме напред с 1 $. Все пак трябваше да им покажем, че ние можем да се пазарим по-добре от тях. :D.

      В предишният ни разказ се запознахме с бедуините и тук ги имаше, бяха жени с деца, магарета и кози. Казвам го, защото ако ви е останала недокосната храна от пакета закуска от хотела може да го споделите с тях.
 
   Първата ни спирка беше Долината на царете, ако можете да си представите, колко много гробници има и продължават да откриват. В цената на тази екскурзия имахме посещение на 3 гробници. Думите бледнеят, наистина трябва да се видят – въпреки изминалите векове, климатичните условия и голямата влага йероглифите по стените са запазили цветовете си. А какви цветове – толкова пъстри. В долината имахме около час и малко да разгледаме. Малък съвет -обуйте си удобни затворени обувки, облечете се с много леки дрехи, вземете шапки и не забравяйте вода.


  
     

  Втората ни спирка, беше магазин за алабастър ( част от групата на мрамора ). Продавачите ни направиха една кратка програма, падна голям смях, малко време за покупки. Съветвам Ви да си вземете нещо за спомен, дори и мъничко наистина има много красиви неща.


     Кратък трансфер и разказ за следващата забележителност за днешният ден – Храмът на Хатшепсут (Тя е първата жена Фараон призната официално в Египет). Твърди се, че тя е била един от най-великите строители в една от най-великите египетски династии. Издигала и обновявала храмове и светилища от Синай до Нубия. Четирите гранитни обелиска, които издигнала в огромния комплекс на великия бог Амон в Карнак, са сред най-великолепните създавани някога.

 Историята която е около нея наистина е впечатляваща, а храма построен в нейна чест грандиозен. В допълнение само ще кажа, че пред самият храм се правят много концерти, акустиката там го позволява и мястото наистина е много магнетично.
   


Време е да съберем нови сили с един обяд, а за да стигнем до него прекосихме река Нил с корабче. След като хапнахме се отправяме с автобуса към последната спирка за днес - Храмовия комплекс на Карнак - Луксор. Комплексът е наистина впечатляващ, изпълнен с детайли, статуи и обелиски. Връхна точка в архитектурата на една култура, за мен след Пирамидите. След екскорзоводска беседа за най – важните неща свързани с  Карнак - неговото построяване и предназначение, ни остана свободно време за разходка (Аз прекалих със снимките, но остават до топлят в съзнанието ми все още).

                  

  Сборен пункт 18:00 часа на паркинга пред Карнак и отпътуване към курорта Хургада. Трансфера на обратно е по-кратък за около 4 часа. Като можете да хванете спокойно късната вечеря в 22:30 часа.

  Като заключение бих казала, че съм изключително впечатлена от Луксор и Карнак и какво са оставили древните египтяни, от прецизността и фините детайли с които е построена и изрисувана всяка една частица на някогашната древна цивилизация.  Ако Ви предстои пътуване до Египет и се колебаете дали да посетите Луксор и Карнак не го мислете, а го направете. Ще останете изключително впечатлени, заслужава си. 
 
А дали има още нещо, до което се докоснах в Египет, тази така мечтана за мен дестинация? Има да, скоро ще се срещнем в Египет. Чао за сега! smiley

Архив новини
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН